Godaste LCHF Kexen till fredagsmyset
Hej allesammans!
Om man, som mig är en kexoman så har jag, dagen till ära tänkt bjuda på mitt bästa och enklaste kexrecept. Kexen blir salta och krispiga och smakerna går att variera som man vill. Bara fantasin sätter gränser.
Perfekt till hela familjen och även till ostbrickan (för de som äter lakto ovo) !
Själva receptet är självklart helt veganskt.
Receptet räcker till en hel plåt. Ca 15 hela kex om man skär dem som jag. Annars räcker de kanske till fler.
Ingredienser:
3 dl mandelmjöl
1 msk linfrön
1 tsk örtsalt
3 msk vatten
1 msk olivolja (eventuellt annan olja om man inte tycker om lite extra smaksättning)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 180c varmluft.
Rör ihop de torra ingredienserna med fröna och tillsätt vatten + olivolja sist. Arbeta degen ordentligt.
Lägg degklumpen på mitten av ett bakplåtsbelagd långpanna.
Ta därefter ytterligare ett bakplåtspapper o lägg ovanpå degen o kavla ut den tills den blir tunn o fin. Jag använde händerna för att pressa ut degen.

När degen är tunn o fin tar du bort översta Bakplåtspapper och skär ut önskade rutor. Jag skar mina lite snett då jag älskar den hemmagjorda looken. Sedan naggande jag lite med gaffel över kakorna och garnerade med lite vallmofrön. Hade jag haft sesam hemma hade jag gärna haft det på men idag fick det bli vallmo.

Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. För att få en helt jämn gräddning rekomenderar jag att du vänder på plåten ungefär efter 10 minuter. Jag gjorde inte det och fick lite extra gräddade kex längst in men de blev tack o lov inte brända.

Om man inte vill ha salta kex så kan man låta bli att salta o istället ha lite lchf godkänt sötningsmedel som tål ugn, man kan också kombinera salt o sött för den som är lite extra äventyrlig. Du kan även låta bli att salta i smeten men lägga t.ex havssalt ovanpå kexen. Dock inte med ytterligare salt i degen (det blir för mycket!)
Detta recept går som sagt att variera i oändlighet :)


Hoppas kexen smakar och jag önskar er alla en trevlig fredag kväll med massor av mys! 🤗