Vardagsmaten

Många tycker att det är svårt att få vardagsmaten att fungera och vill ha tydliga pekpinnar på vad man bör tänka på. Därför har jag samlat diverse livsmedel och förslag på basvaror som jag själv alltid ser till att ha hemma.
 
 
  • Bunkra upp med mängder av Frysta grönsaker! 
När man äter en vegansk kost är det ingen hemlighet att man får i sig otroligt mycket av sina näringsämnen via just grönsaker och ännu viktigare blir grönsakerna för den som dessutom äter lchf kost. Då vi inte kan äta korn, nötter, bönor och fröer i samma utsträckning.  Grönsaker i regel kan vara rätt dyrt och blir gammalt fort tycker många och därför är det super bra att se till att alltid ha frysta grönsaker hemma.
Mina personliga favoriter är fryst broccoli och fryst  spenat. Många gånger innehåller dessutom de Frysta grönsakerna mer näringsämnen och vitaminer än de färska då de fryses in direkt när de mognat istället för att behöva skördas tidigare för att de inte ska bli gamla under frakten.
En viktig sak att hålla koll på är dock att om man vill köpa in blandningar med rotfrukter eller majs i så ska man hålla koll då de innehåller en hel del kolhydrater.
Enklast är att hålla sig till Frysta grönsaker som inte är en blandning av flera olika grönsaker i en påse. Utan istället köpa påsar med enbart broccoli/blomkål/spenat etc. Fyll frysen! 
 
 
  • Kokosgrädde på burk
Ännu en av mina absoluta favoriter i köket är kokosgrädden! Den kan användas i mängder av matlagning. Grytor, soppor, såser, smoothies, glass egentligen allt där du annars hade använt grädde. Dessutom håller dem i flera år och är fullproppade med bra fett ! 
 
  • Oljor och veganska fetter
Som ni säkert redan vet så är fett den primära energikällan vid lchf kost oavsett om man äter vegansk eller inte. När kroppen inte får enkelt nddbrytbart bränsle från kolhydrater så kommer den använda sig utav fettet antingen i kosten eller på kroppen. Fetter är viktigt att få i sig även om man äter veganskt, främst för att man inte ska få jobbiga biverkningar. Oftast räcker fettet vi steker i. Ta för vana att ha massor med olja i maten som du steker.  det gör maten mycket godare och saftigare, även grönsakerna.
Olivolja brukar jag Köpa i två liter pack då det går åt! Olja håller dessutom mycket längre än grädde och mejerifetter! 
Dessutom ser jag till att alltid ha Kokosolja hemma. Och veganskt smör. 
 
 
 
  • Mjölk?! 
Något som många tycker är klurigt är dethär med mjölk. Många strikta LCHF'are säger att mjölk inte bör intas då det innehåller en hel del kolhydrater i förhållande till fett mängd och det är helt rätt. Däremot finns det många som tycker det är svårt att hitta alternativ till mjölk som är okej även ur lchf synpunkt. 
Något jag alltid har hemma är osötad  kokosdryck och osötad mandeldryck. Dessa är perfekt för den som gärna hämtar ett glas i kylen då och då. Dessutom håller dessa drycker mycket längre än komjölk. 
Observera att soyadryck/soyamjölk inte är att rekommendera vid lchf p.g.a kolhydraterna. 
 
  • Halvfabrikat 
Där kom det! Jag sa det! I vanliga fall skulle jag aldrig rekommendera halvfabrikat till någon. Däremot veganska halvfabrikat har oftast en mycket starkare kvalitétskontroll än andra livsmedel då det inte finns en "vinst" till försäljning för storföretagen. Tricket är att leta efter Frysta produkter i vegetariskt disken, men glöm aldrig läsa näringsinnehållet! En hel del vegetariskt o veganskt kan innehålla mängder med kolhydrater. Jag skulle säga att alla livsmedel under 5g kolhydrater per 100g kan ätas utan dåligt samvete. Medans allt under 10g kolhydrater bör ätas med måtta samt de livsmedel över den nivån inte bör ätas alls.
Ett varmt tips är t.ex oumph! Som jag även gjorde ett recept på i tidigare inlägg. 
 
Tofu! 
Man kan lära sig äta det beleive it or not. Tricket är att öva sig till att krydda ordentligt! Börja vänja in att ha tofu i t.ex grytor först för att få ett hum om hur du kan krydda maten för att det ska smaka gott med tofu. Övning ger färdighet. Tofu är en perfekt källa till proteiner och relativt ekonomiskt överkomligt till skillnad från många andra veganska protein baserade produkter. 
 
Detta är mina bästa tips på vad du alltid bör ha hemma. Utifrån dessa basvaror kan du lätt slänga ihop något efter du kommit hem från jobbet eller träningen etc. 
Komplettera gärna med färska grönsaker 🥗 
 
 
  • Grönsaker

Färska i alla dess former och färger! (ovan jord) 

 

  • Frön och nötter som är okej kolhydratsmässigt

av alla slag, linfrö, pumpakärnor, solrosfrön, chiafrön etc.

 

  • Mjöl

Mandelmjöl och Kokosmjöl är de mjöl jag rekommenderar att alltid ha hemma om bagar andan faller på! Mjölen har annorlunda egenskaper än vetemjöl och andra kolhydratsrika mjöl och kan därför vara smart att "baknings öva" lite med, då och då.

 

  • Sötningsmedel

Personligen använder jag 100% ren stevia. Stevia är flera hundra gånger sötare än socker och därför måste man lära sig använda den korrekt i .t.ex bakning etc.

Alla sötningsmedel är inte okej i lchf. En del stevia märknadsförs som stevia socker och det är en blandning av strösocker o stevia. Strösocker är rena kolhydrater och det är ett big NO-NO. Var noga med att läsa innehållsförteckningen på allt! Även sötning. 

 
 
Är du det minsta osäker på om en sötning är okej så googla. Det mesta jag lärt mig om lchf är via Google. Glöm aldrig 2000-talets orakel. Du kan hitta alla svar där. 
Det gäller alla slags livsmedel 
 
Hoppas denna info varit användbar och massor av lycka till i din viktresa 🤗
</div



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

vegomedlchf.blogg.se

LCHF och vegetariskt, funkar det? Absolut! I denna blogg delar jag med mig av recept och tips samt lite delar från min lchf resa. Bloggen heter liberal vegan - trots att allt inte kommer vara veganskt i denna blogg. Jag delar även en hel del lakto ovo men även vissa fisk och skaldjursrätter. Hoppas du kommer finna det inspirerande att läsa!

RSS 2.0